Bij sommige campers is een camper c rijbewijs nodig om de weg op te gaan. Doe daarom ook goed onderzoek of je een cursus moet volgen of zelfs een ander rijbewijs moet halen. De meeste campers van twee tot zes personen mogen bestuurd worden met een regulier b rijbewijs. Als het voor méér dan zes personen is dan moet je een aanvullend rijbewijs halen. Ook is een ander rijbewijs nodig als de camper het maximaal toegestane gewicht van 3.500 kilogram overschrijdt. Hoe dit precies zit lichten wij eenvoudig toe zodat je binnen een mum van tijd weet of je een aanvullend rijbewijs moet halen. Onderstaand vind je een overzicht van campers waar een camper c rijbewijs voor nodig is.
Zelfvoorzienende campers huren
Wanneer is een camper c rijbewijs nodig?
Met alleen een b rijbewijs ben je er niet als je voor compacte campers occasions huren gaat. Zo moet je natuurlijk ook de nodige rijervaring hebben om voor een camper huren te gaan. Wij hanteren hierbij de regel dat je minimaal 25 jaar oud moet zijn én minimaal 5 jaar in het bezit van het rijbewijs. Ook is het belangrijk dat je vooraf aan ons doorgeeft wie de bestuurders zullen zijn tijdens de camperreis Europa. Wijk hier niet van af omdat je alle instructies van ons nauwlettend op moet volgen. Alles om het rijden in een camper zo veilig mogelijk te maken. Het is dan ook absoluut níet toegestaan om harder te rijden dan de maximale toegestane snelheid. Waar wij altijd een snelheid tussen de 100 en 110 kilometer per uur adviseren, geldt dit op veel Nederlandse snelwegen ook als maximumsnelheid. Houd hier dus rekening mee als je de weg op gaat.
Verschil tussen rijbewijs c en d
Een camper c rijbewijs is nodig als de camper zwaarder is dan 3.500 kilogram. Tussen de 3.500 en 7.500 kilogram is een rijbewijs c1 nog voldoende. Als je hierboven zit dan is het wél noodzakelijk om een camper c rijbewijs te halen. Dit is ook afhankelijk van het aantal personen dat je gaat vervoeren. Waar je bij een c1 rijbewijs aan een limiet van 6 personen zit, vervalt dit bij een camper c rijbewijs. Hier geldt een limiet vanaf 8 personen. Als je dus méér dan 8 personen meeneemt op reis dan is het noodzakelijk om een zogeheten ‘bus rijbewijs’ te halen. Ook wel een d rijbewijs. Uit ervaring durven wij echter wel te stellen dat een camper met meer dan 8 plekken nauwelijks voorkomt in de praktijk. Een camper 5 personen mag je daarentegen dus ‘gewoon’ besturen met een rijbewijs b.
Regels in de praktijk
In de praktijk blijkt dat de regels nogal snel verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Zoals benoemd is het in Nederland verplicht om voor een c1 rijbewijs te gaan als de camper tussen de 3.500 en 7.500 kilogram weegt. Als het voertuig lichter is mag je gewoon met een autorijbewijs de weg op gaan. Let op: het gewicht van de camper en het laadvermogen wordt berekend vanaf de waarde die op het kentekenbewijs staat. Stel dat op het kentekenbewijs dus een gewicht van 3.100 kilogram staat en een laadvermogen van 400 kilogram, zou je in theorie de weg op mogen gaan met een b rijbewijs. Maar, veel beginnende camperreizigers houden er dan géén rekening mee dat de camper op dat moment nog niet klaar is voor de campervakantie. Zitplaatsen en extra belading als fietsen, inventaris en een watertank zijn dan namelijk nog niet meegerekend. Wat er vaak in resulteert dat personen het maximale gewicht van 3.500 kilogram alsnog overschrijden. Het is dus enorm belangrijk om hier van tevoren rekening mee te houden.
Voorkom boetes
Het – al dan niet bewust – rijden van een te zware camper kan leiden tot een hoge boete. Of nog erger: tot onveilige situaties op de weg. Naast dat je een boete kan krijgen, kan het ook zo zijn dat het kentekenbewijs aangepast moet worden en er een c1 rijbewijs nodig is om de weg op te gaan. Gelukkig hoeft dit in de praktijk niet lang te duren. Vaak zien wij dan ook dat een c1 rijbewijs binnen enkele dagen te halen is. Wél moet je dit natuurlijk op tijd inplannen zodat er plaats en tijd is om lessen te nemen. En natuurlijk om een examen in te plannen waarna je het ‘grotere rijbewijs’ in ontvangst mag nemen.