Van 22 december 2024 tot en met 6 januari 2025 zijn we gesloten

Rijden in een camper – dit zijn onze tips!

Het rijden met een camper is gemakkelijker dan je op voorhand zou denken. Van te voren is het aan te raden om na te gaan waar je jezelf van bewust moet zijn. Houd dan ook rekening met de grootte van de camper. Let op met het parkeren en achteruit rijden. Rijd veilig én voorzichtig door je aan de snelheid te houden én afstand te houden van anderen. Ook is het goed om vóóraf na te gaan over welk rijbewijs je moet beschikken. Wij bereiden je graag voor op een onvergetelijke campervakantie. Aan de slag!

Campers huren

Hoe leer je rijden met een camper?

Een camper is nét even wat anders dan een auto. Logisch ook. Aangezien het misschien wel één meter breder is dan een personenauto. Leer dan ook aan om dichter naar de linkerstreep op de weg te sturen. Pas eventueel de onderste spiegels van de camper aan. Zo zorg je ervoor dat je kan zien waar je jezelf op de weg bevindt.

Ook bij bochten merk je dat het rijden met een camper verschilt met een personenauto. De achterwielen staan namelijk niet in dezelfde richting als de voorwielen. Zij kiezen als het ware voor een kortere route. Blijf daarom rechtdoor rijden tot het eigen lichaam de objecten op (óf langs) de weg gepasseerd is. Controleer ook de spiegels om ervoor te zorgen dat je niks raakt.

Een ander bekend fenomeen van het rijden met een camper: uitzwenken. In de bochten heeft de achterkant van een camper de neiging om uit te zwenken. Hierdoor is het belangrijk om de bocht langzaam te nemen én obstakels via de spiegel in de gaten te houden. Vermijd korte bochten en maak een ruime, wijde draai.

Hoe parkeer je met een camper?

Door de grootte van een camper is het eigenlijk al vanzelfsprekend dat het parkeren verschilt. Vanuit onze ervaring raden wij aan om krappere parkeerplaatsen te vermijden, zéker als het zicht op mogelijke objecten geminimaliseerd wordt. Indien mogelijk is het handig om iemand anders (buiten de camper) te hebben die instructies geeft. Verder moet je als camperbestuurder leren om te vertrouwen op je spiegels. In een personenauto wennen veel mensen zich aan om continu over hun schouder en achteruitkijkspiegel te kijken. Dit werkt (helaas) niet in een camper.

Ook achteruitrijd monitors zijn niet volledig om op te vertrouwen. Alhoewel dit erg handig kan zijn bij het inparkeren moet je met nóg meer objecten rekening houden. De camera is vaak gericht op de grond, waardoor hogere obstakels (zoals borden of takken) niet weergegeven worden. Verder is met een compacte camper occasion achteruit rijden vergelijkbaar met een reguliere personenauto. De spiegels dienen dan ook zo gesteld te worden dat je de zijkanten van de camper kan zien tot en met de bumper.

Hoe rijd je veilig met een camper?

Veiligheid voorop. Dat is de basis van het rijden met een camper. Zwaardere voertuigen hebben namelijk meer tijd nodig om te remmen dan lichtere voertuigen. Hoeveel tijd dit is verschilt, maar de rijsnelheid is in ieder geval één element in het verkeer die je compleet zelf in de hand hebt. Minder daarom je snelheid tijdens het rijden met een camper. En bespaar hier direct benzine mee. Win-win!

Ook raden wij vaak aan om de volgafstand op het voertuig voor je te vergroten. Dit is volgens ons misschien wel dé (aller)beste manier om ongelukken te voorkomen. Een ander voordeel als je langzamer rijd is dat er natuurlijke ruimtes ontstaan. De afstand tussen weggebruikers die wél een enorme vaart maken om z.s.m. op locatie te komen neemt namelijk toe.

Welk rijbewijs heb je nodig voor een camper?

Een camper met een maximaal gewicht 3.500kg dat maximaal 8 personen vervoert (zónder de bestuurder) mag gereden worden door een bestuurder met rijbewijs B. Voor zwaardere campers heb je een groot rijbewijs (C of C1) nodig. En voor campers met méér dan 8 zitplaatsen is zelfs een busrijbewijs nodig (D of D1). Om je een zo overzichtelijk én compleet mogelijk beeld te geven hebben wij onderstaande tabel ingevoegd.

Max. gewicht camper

Max. aantal zitplaatsen (uzelf niet meegerekend)

Rijbewijs

Tot 3.500 kilo

8

Rijbewijs B

Tussen 3.500 en 7.500 kilo

8

Rijbewijs C1

Meer dan 7.500 kilo

8

Rijbewijs C

nvt

9 tot 16

Rijbewijs D1

nvt

Meer dan 16

Rijbewijs D

Welke camper past bij jou?