Zodra je voor een camperrondreis in Noorwegen kiest, kom je voor veel avontuurlijke keuzes te staan. Reis je af naar de adembenemende fjorden, de uitgestrekte hooglanden, naar de witte stranden of ben je meer in voor een stedentrip? Combineren kan natuurlijk ook, de mogelijkheden van Noorwegen zijn eindeloos. Wij helpen je graag op weg!
In dit blog laten we alle hotspots zien van Noorwegen. Afhankelijk van de tijd die je hebt voor de campervakantie kun je kiezen welke plekken je wel of niet bezoekt. Kom langs prachtige bezienswaardigheden zoals de Preikestolen, Trolltunga en Hardangervidda nationaal park. Op naar een onvergetelijk avontuur in Noorwegen!
Praktische tips
Noorwegen is één van de mooiste camperbestemmingen ter wereld. De natuur is prachtig, waardoor jij je tijdens het rijden geen moment hoeft te vervelen. Je kijkt op tegen de fjorden, prachtige watervallen en rijdt waarschijnlijk ook langs de mooie stranden. Daarnaast kun je in de goede periode ook het noorderlicht zien of zelfs wilde dieren spotten.
Om zonder zorgen op reis te gaan is het ontzettend belangrijk om een route uit te stippelen; iets waar wij je met dit artikel bij gaan helpen! Verder zijn er ook zaken die je op tijd moet regelen om alles soepel te laten verlopen. Deze punten benoemen we hieronder.
Camping of wildkamperen?
Noorwegen is één van de weinige Europese landen waar het allemannsretten geldt, ook wel het recht om te zwerven. Wildkamperen is dus toegestaan. Hier zijn wel wat regels voor:
- Je mag in bosachtige, bergachtige en landelijke omgevingen overnachten in een camper of tent.
- De minimale afstand tot een bewoond huis of chalet moet 150 meterzijn.
- Tot slot de belangrijkste regel; heb respect voor de natuur. Je moet zelfvoorzienend zijn en geen troep achterlaten.
Het is dus belangrijk dat je het toilet op een andere plek leegt en al je afval meeneemt totdat je het kunt weggooien. Op de website van Visit Norway kun je hier meer over lezen.
Overnacht je liever op een camping? Dat kan ook! Noorwegen heeft veel campings, vaak in mooie natuurgebieden. Zorg er altijd voor dat je contant geld op zak hebt; was faciliteiten en douches betaal je vaak met munten. Houd er rekening mee dat Noorse campings vrij eenvoudig zijn.
Reizen via tolwegen of met de veerboot?
Voor veel veerboten en wegen betaal je tol in Noorwegen. De tarieven worden gebaseerd op de brandstof van het voertuig. Je kunt op verschillende manieren betalen.
Registreer vooraf
Wij adviseren om je voortuig vooraf te registreren met Epass-24. Je kunt de (huur)camper vooraf aanmelden voor het automatische betaalsysteem. Met het account zie je meteen wat de kosten per traject zijn. Als je een betaalkaart aan het systeem koppelt, kun je automatisch de betalingen laten afhandelen. Als je dit niet doet, krijg je de rekeningen thuis gestuurd. Houd er wel rekening mee dat deze altijd duurder zijn dan via de automatische betaling.
Betaal met een tolbadge
De tweede optie is het aanschaffen van een tolbadge van easygo. Hiermee kun je de tol in Denemarken betalen (voor de veerboot of bruggen). De tolbadge moet je vooraf aanvragen en aan de binnenkant van de voorruit plakken. Met deze tolbadge kun je met veel korting reizen.
Eerder schreven we ook een blog over tol in Scandinavië, hier lees je er meer over.
Valuta in Noorwegen
In Noorwegen betaal je met Noorse Kronen. Zoals eerder genoemd is het op campings handig om contant geld bij je te hebben, maar je kunt bij de meeste campings ook bijpinnen. Voor de rest kun je overal elektronisch betalen. in supermarkten, restaurants of bij tankstations betaal je overal met de pinpas. Dat kan wel handig zijn aangezien ze een andere valuta hebben.
Verkeersregels in Noorwegen
De wegen in Noorwegen zijn erg goed. Er zijn veel tweebaanswegen en tunnels. In tunnels moet je altijd met dimlicht rijden. Verder is de gemiddelde snelheid 70 km per uur. Houd er dus rekening mee dat de reistijd erg lang kan uitvallen. Daarom raden we ook altijd aan om ruim de tijd uit te trekken voor je camperreis.
Boodschappen en andere kosten
Noorwegen is vergeleken Nederland een beetje duurder. Gemiddeld zijn de boodschappen duurder dan in Nederland, met name alcohol. Houd hier dus rekening mee door op pad te gaan met een gevulde boodschappentas. Wil je toch voordelig boodschappen doen? Dan kun je het best naar de Rimi, Rema 1000 of de Kiwi. De supermarkten uit het middensegment zijn de Joker, Coop, Spar en Bunnpris.
In restaurants mag je rekening houden met hoofdgerechten van €35,-. Op dit gebied is Noorwegen ook wat duurder. Maar je kunt ook goedkoper eten door bijvoorbeeld naar een pizzeria te gaan.
Huur een geschikte camper
Het belangrijkste is dat je met een fijne camper op pad gaat. Bij Camperhuren.nl kun je elke soort camper huren. Zowel voor gezinnen als voor met z’n tweeën. Tijdens jouw reis staan we 24/7 klaar met service. Verder zijn onze campers allemaal zelfvoorzienend, extra fijn als je gaat wildkamperen. Verder is het inventaris erg compleet en zijn alle kilometers vrij; je kunt gaan en staan waar je wil!
Welke camper past bij jou?De hotspots van Noorwegen
Hieronder benoemen we alle bezienswaardigheden en mooie plekken die Noorwegen te bieden heeft. Je zou ze achter elkaar kunnen bezoeken, want ze liggen aan één route!
Kristiansand – de poort naar Noorwegen
Je kunt jouw camperrondreis door Noorwegen beginnen in het prachtige Kristiansand. Dit bereik je door de veerboot vanaf Hirsthals te nemen. Nadat je de veerboot hebt genomen kom je in een aangenaam en gezellig kuststadje dat verrijkt is met vele mooie stranden. Het is mogelijk om een duik te nemen in één van de baden van het Aquarama waterpark. Ook is het aan te raden om een bezoek te brengen aan het Kristiansand Dyrepark. Dit is dé grootste dierentuin van Noorwegen. Verder is het tijdens de camperreis Europa aan te raden om langs verschillende musea te gaan en de meest pittoreske straatjes met street art invloeden te bewonderen.
Stavanger – voel de adrenaline
Deze plaats is tijdens een campervakantie in Noorwegen te bezoeken via de kust. Kom langs de typisch Noorse vissersdorpjes. Ga bijvoorbeeld langs Flekkefjord en wandel door de prachtige vallei van het Setesdal. Hebben we te maken met échte actievelingen? Dan is het aan te raden om erop te gaan. Op de rivieren in de omgeving kan je namelijk volop raften en andere sportieve activiteiten ondernemen. Ook in de natuur kan je erop gaan om loslopende elanden te spotten. Via Lysebotn loopt een wandeling naar Kjeragbolten. Dit is een steen die tussen twee rotsen ingeklemd zit, dat zorgt voor een waar plaatje! Onderweg is het tevens genieten beglazen met een prachtig uitzicht op Lysefjord. Eenmaal in Stavanger zelf ben je omringd door een stukje historie, dat bij uitstek geschikt is om door de eeuwenoude straatjes te slenteren en van alle bezienswaardigheden te genieten. De oude Domkirke en het Stavenger museum zijn een absolute aanrader, evenals een bezoekje aan de Preikestolen (één van de bekendste uitkijkpunten van Noorwegen).
Suldalsosen – spot wilde dieren
Via het noorden kan je vervolgens de rondreis Noorwegen camper vervolgen richting het binnenland. Via de vissersplaats Haugesund trek je verder richting het Hardangervidda nationaal park. Onderweg is het enorm aan te raden om af te slaan naar Suldalsosen. Waar deze plaats bekend om staat? Dat is de bekende zalmrivier Suldalslagen waar de wilde zalmen tegen de rivier in zwemmen. Voordat je Odda bereikt is een tussenstop bij Låtefossen aan te raden. Hier is een prachtige waterval met daarvoor een stenen brug.
Odda – indrukwekkend stuk natuur
Deze plaats is een uitgelezen uitvalsbasis voor verder bezoek aan de Folgefonna gletsjers en Trolltunga. Het oude industriestadje ligt tussen het Folgefonna nationaal park en het Hardangervidda nationaal park. Deze plaats is bij uitstek geschikt om tijdens een camperreis enkele dagen te vertoeven. Met compacte campers occasions is het namelijk enorm gemakkelijk om verschillende natuurgebieden te leren kennen.
Flåm – pak de trein naar Myrdal
De camperreis Noorwegen kan vervolgens vervolgd worden richting Skjolden. De eerste stop die onderweg zonder meer de moeite waard is bij Flåm. Dit is gelegen aan het Aurlandsfjord, waar je op de Flåmsbane kan stappen. Dit is een trein tussen Flåm en Myrdal. Onderweg kan je optimaal genieten van de prachtige uitzichten die de camperreis door Noorwegen te bieden heeft. En dit maakt het dan ook een absolute must voor een rondreis Noorwegen camper. Kom langs Brekkefossen, Flam Kirke en de Kjosfossen waterval. En kom erachter wat voor unieke bezienswaardigheden moeder natuur te bieden heeft.
Skjolden en Lustrafjorden – bekijk stukken geschiedenis
Watervallen afgevinkt? Dan is het tijd om de rondreis Noorwegen camper te vervolgen naar Skjolden. Dit ligt ten noorden van Lustrafjorden. Hierdoor kom je onderweg langs de staafkerk Urne dat absoluut een bezoekje waard is. Ook de Feigefossen mogen níet ontbreken tijdend de camperreis door het prachtige Noorwegen. Skjolden ligt tussen Jostedalsbreen nationaal park en Jotunheimen nationaal park. Een ideaal gebied om rond te wandelen. Breng een bezoek aan de Jostedalsbreen. Dit is dé grootste gletsjer op het Europese vasteland. Als je tijd over hebt is het aan te raden om een trip naar Lom te maken om de bijzondere staafkerk in levende lijven te aanschouwen.
Oslo en omgeving – geniet van het bruisende stadsleven
Op het moment dat je met de camper richting Oslo vertrekt zit het grootste gedeelte van de rondreis Noorwegen camper er (waarschijnlijk) al op. Tóch is het zeker de moeite waard om ook van het laatste gedeelte van de camperreis optimaal te genieten. Zo is het gebied rondom Oslo behoorlijk industrieel en zijn hier veel dammen en elektriciteitscentrales terug te vinden tussen het uitgestrekte landschap. Middenin de stad Oslo is het heerlijk om gewoon door het moderne centrum te slenteren. Breng een bezoek aan de interessante bezienswaardigheden zoals het koninklijk paleis uit de 19e eeuw. Ook het Akershus sloot is één van de weinige gebouwen uit de Middeleeuwen in de stad dat dienst doet als museum. Over musea gesproken: het Munchmesuem of het Vigelandmuseum zijn zéker nog een bezoekje waard alvorens huiswaarts te keren. En misschien vervolg je het avontuur nog in eigen land met een camperroute Nederland…